dissabte, 22 de novembre del 2014

La Vaca Connie per Laura Muniente i Patricia Prieto

Benvinguts i benvingudes!!

Avui us proposem una activitat educativa online on podem treballar el llenguatge amb infants de 3 a 6 anys. L'activitat es diu la vaca Connie i la podem trobar a l’apartat d’educacció infantil de la web EDU365.

Aquesta activitat consta de una sèrie de pantalles interactives on podem trobar, a la granja, la vaca Connie amb els seus amics. També trobem diferents propostes. 

En la primera, treballem amb la imatge interactiva, consisteix en posar el cursor a sobre dels animals que apareixen a la pantalla per poder escoltar els sons que fan. L'infant podrà repetir tants cop com ell vulgui, també fer parelles, trobar coincidències o realitzar un trencaclosques.

La segona proposta es treballa mitjançant els contes que són historietes curtes, divertides i animades que expliquen el que li ha passat aquell dia a la Vaca Connie i als seus amics. Són episodis on sempre hi ha una lecció. 

I per últim, podem trobar una proposta per treballar conjuntament adult-infant on observarem les característiques dels animals dibuixant-los i pintant-los, i endinsar-se en el món del llenguatge escrit gràcies a la formulació de paraules i relacionar lletres i números amb el seu so.

Amb aquesta activitat volem que els infants s'iniciin en l’utilització de les TIC, que és motivi en la dominació de la capacitat oculomanual mitjançant el ratolí, que treballi la millora del llenguatge oral mitjançant la repetició dels sons dels animals i la repetició dels diàlegs del conte, que l’infant es motivi a utilitzar la fluidesa en el llenguatge i a comunicar-se amb els adults mitjançant el joc educatiu, que siguin capaços de relacionar els animals amb els seus sons, i per els més grans que s’iniciin en la utilització del llenguatge escrit relacionant-lo amb l’oral.

L’infant en aquesta activitat ha d'interaccionar amb l’ordinador o tàblet mitjançant el joc per poder treballar el llenguatge de una manera educativa, divertida i segura.

Els infant poden entrar en aquest enllaç i endinsar-se en el món de la vaca Connie on podran trobar recursos mitjançant pantalles interactives i on trobem jocs com reconèixer els sons dels animals, relacionar animals i fer parelles, fer coincidir els mateixos animals i realitzar la silueta d’un d’ells mitjançant el trencacosques. En aquest espai podran conèixer les característiques dels animals com les seves formes, parts, sons, etc. També podran trobar l’apartat de contes on podran escoltar i observar 6 contes on es relaten accions que realitzen aquests animals. I per últim, podreu trobar un apartat on podeu interactuar adults i infants, en la realització de un animal que podrem pintar, retallar i enganxar, en una activitat de treballar els números i les lletres i per una activitat on realitzar paraules amb els infants més grans. En aquests dos apartats podran iniciar-se en l’utilització de llenguatge oral i escrit.

L’adult ha de motivar els infants a que explorin aquest món dels TIC amb la finalitat de treballar la capacitat oculomanual,  el desenvolupament del llenguatge oral, i la iniciació del llenguatge escrit i lógico-matemàtic. 

Us convidem a provar aquesta activitat i descobrir una forma diferent de joc educatiu on divertir-nos amb els nostres infants.

Enllaç a l’activitat : http://www.lavacaconnie.com/home.htm

Realitzat per: Patricia Prieto i Laura Muniente.

dijous, 13 de novembre del 2014

EL BAGUL DEL BUF!


És un recurs didàctic pel desenvolupament de l’expressió oral.
Consisteix en un conjunt d’activitats de respiració relacionades amb el buf per treballar en edats primerenques amb l’objectiu de millorar la quantitat i la qualitat respiratòria dels infants, contribuir a evitar disfonies funcionals i potenciar l’emissió d’enunciats orals.
Cal realitzar prèviament uns exercicis de respiració abdominal; inspirar pel nas inflant l’estomac i expirar per la boca.
Aquestes activitats es treballen amb infants a partir dels dos anys, en un principi, es fa individualment i després en petit grup. És recomanable que l’infant realitzi aquestes activitats dret i no a terra.
A continuació, mostrem uns exemples d'activitats que es poden dur a terme: 


La capsa del Bagul del Buf amb diverses propostes d'activitats per assolir els objectius d'aquest recurs. Amb una presentació atractiva i cridanera amb colors vius i amb diferents tactes (relleu, suau...)


La trompa de l’elefant: consisteix en bufar l’espanta-sogres i posar-hi la mà al davant perquè vegi com xoca amb la mà i com l’espiral es descargola.








Bufem les espelmes!: l’educadora ha d’encendre una espelma i la ha de posar davant de l’infant (10-15 cm de distància). L’infant ha de bufar la flama fins que aconsegueixi apagar-la i s’ha d’anar separant poc a poc l’espelma. Més tard, fer-li mantenir la pronunciació d’una vocal davant la flama tant de temps com sigui possible. I seguidament, fem el mateix però amb les consonants oclusives //p//, //t//, //k//...

Quin serrell de seda!: construir un serrell amb paper de seda i col·locar-lo al voltant del cap de l’infant. Bufar i fer que ell bufi i observi el moviment dels serrells segons la direcció del buf i la seva densitat.

Normes de seguretat:


-La trompa de l’elefant: no utilitzar objectes petits per evitar que se’ls empassin.


-Bufem les espelmes!: cal mantenir entre 10-15 cm de distància per evitar cremades.



-Quin serrell de seda!:quan es retalla i es grapa el serrell, s’ha de fer amb supervisió i/o ajuda de l’adult per evitar talls.

Iris Alonso i Virginia Ferrer